Reizēm gribas izbraukt kādu interesantu posmu turpat dzimtajā pusē, kas nav tikai asfaltā klāts, bet spēj uzmest arī kādu putekli augstāk. Šoreiz acis krita uz Lubānas ceļu, kuru vēl nebija sanācis izbraukt.

Kā starta punktu izbraucienam apkārt Lubānas ezeram izvēlējos Nagļus, kas atrodas 14km attālumā no Varakļāniem ar tīri ciešamu piebraukšanu pa grants ceļu. Alternatīva ir doties no Viļāniem pa asfaltu.

No Nagļiem ceļš ved pa atjaunoto Lubānas dambi, kur vienā pusē plešas Lubānas plašumi, bet otrā Maltas upe. Abi ūdeņi satiekas Meirānu kanālā. Šis posms ir iekļauts arī TET (Trans Euro Trail), kas savu ceļu atradis arī Latgalē.

Dodoties tālāk, abas ceļa puses pavada kanāliem, lielākais no tiem Zvidzenes kanāls, kas vietām saplūst ar Lubānu un veido vairākas lēzenas un jaukas atpūtas vietas.

Skatoties kartē, atrodu ceļu, kas ved tieši līdz Lubānas krastam – domāts, darīts – jābrauc lūkot. Smaga kļūda. Jāsāk ar to, ka mocis vēl aprīkots ar orģinālajām riepām, kas nemaz nav piemērotas dubļainākām meža takām. Protams, dubļu netrūkst un cik tad vajag, lai tajos iestrēgtu. Līdz Lubānas krastam pa šo ceļu neaizbraucu, jo pēc trešās iestigšanas reizes, kur pavadīju kādas 20 minūtes, nolēmu, ka nav ko riskēt un jādodas vien atpakaļ.

Pēc vairākiem lauku grants kilometriem un dubļainā meža ceļa nokļūstu uz cietāka seguma, kas jau aizved līdz Lubānas mitrāja informācijas centram. Turpat netālu atrodama skaista, koku ieskauta piknika vieta pašā ezera krastā. Pāris minūtes pavēroju vietējos spiningotājus, kas līdz viduklim iebriduši Lubānā, un devos tālāk.

Lubānas Bāka ir standarta pieturvieta, kuru žēl laist garām, pat, ja šeit būts daudz jo daudz reižu. Atkal uzkāpju uz jumta skatu laukuma, no kurienes paveras lielisks skats uz apkārtni. Daži foto ar skandināvu tipa šķūni un braucu tālāk līdz pagriezienam pāri Rēzeknes upei, kas tālāk veda pa vienmēr “līdzeno” trepes ceļu, cauri Īdeņai līdz pat Nagļiem – manam starta punktam.

Posmā no Īdeņas līdz Nagļiem ieteiktu izvēlēties Velo maršruta ceļu, kas vedīs pa mazu meža ceļu ar interesantiem skatu punktiem. Attiecīgais ceļa maršruts beigās uziet uz tā paša Nagļu ceļa. Ja gribas apskatīt Teirumnieku purva taku, tad, uzbraucot uz lielā ceļa, jāgriež pa kreisi, bet, lai atgrieztos sākumpunktā – pa labi. Personīgi ieteiktu apskatīt arī purvu, jo būs iespēja gan izstaipīt kājas, gan uztaisīt pikniku.

Tālāk atkal ir izvēle, kā noslēgt maršrutu. Ja gribas labāku ceļu, tad tik pa asfaltu līdz Viļāniem vai grants ceļu līdz Varakļāniem. Ja pie sirds neiet ne viens, ne otrs, tad jāizvēlas ceļš gar Maltas upi, kas aizvedīs uz Viļāniem, kur būs iespēja arī noskalot moci no dubļiem.