Kur palikt, ko redzēt un ko būtu noderīgi zināt, dodoties uz Krakovu Polijā un Budapeštu Ungārijā? To un vēl daudz citas noderīgas informācijas centīšos sniegt šajā nelielajā rakstā.

Tāpat kā divus gadus iepriekš, kad ar automašīnu devāmies uz Alpiem (Plašāk lasi šeit un šeit), tā arī šogad nolēmām aplūkot Eiropu, to apceļojot ar auto. Tomēr šajā reizē mērķis bija aizbraukt gandrīz līdz Horvātijas lejasdaļai, ko arī arī praktiski sasniedzām, kopā nobraucot nedaudz virs 5000 km. Ja tā padomā, tad tas nav nemaz tik daudz, ņemot vērā visas apskatītās vietas un iespaidus, ko guvām. Bet par to visu sīkāk nākamajos rakstos, kuros pastāstīšu, ko foršu redzēt un darīt Slovēnijā un tad arī noslēdzošajā rakstā varēsi sīkāk lasīt par Horvātijas apceļošanu, kas izvērtās pārsteigumiem bagāta. Taču tagad visu pēc kārtas.

Protams arī no visa ceļojuma ir sanācis neliels video ieskats.

Plānojot ceļojumu, tika nolemts, ka pirmo ceļojuma nakti jāpavada Polijas otrajā lielākajā pilsētā Krakovā, kas ļautu nedaudz izstaipīt kājas, kā arī beidzot nedaudz aplūkot šo pilsētu, kurai tik daudzas reizes ir braukts garām.

Pirmais un pareizākais solis būtu nodrošināties ar naktsmājām. Kā jau var iedomāties, tad Polijā tās ir salīdzinoši lētas, pat ļoti lētas arī, ja rezervē tajā pašā dienā. 20 eiro uz diviem un naktsmājas rezervētas 15 minūšu gājienā no Krakovas vecpilsētas. Noteikti ir jāuzslavē šis hostelis, kas piedāvā ne tikai sakoptas istabas ar personīgo WC un dušu, bet arī kaut ko savādāku un īpašāku. Šajā gadījumā tā bija atpūtas telpa un virtuves telpa ar bez maksas garšīgu kafiju un tēju, kuru varēja droši ņemt līdzi, jo tur pat blakus atradās papīra krūzītes. Tādēļ, ja plāno doties uz Krakovu un vēlies patīkamu hosteli ar garšīgu kafiju, sakoptu un vizuāli patīkamu istabiņu un 15 minūšu gājienu no centra, vienonozīmīgi iesaku “Premium hostel”.

Krakovas viesnīca 1 Krakovas viesnīca 2 Krakovas viesnīca 3 Krakovas viesnīca 4 Krakovas viesnīca 5 Krakovas viesnīca 5

Ja plāno uz vecpilsētu doties ar savu auto un to atstāt kādā no publiskajā stāvvietām, tad ir jārēķinās ar to, ka zīmes ir poliski. Līdz ar to talkā būs jāņem tulkotājs telefonā.

Krakova ceļa zīmes

Kā jau lielākajā daļā ceļojumu, kuros tiek apmeklētas lielākas pilsētas, ir jāapskata to vecpilsētu. Krakovas vecpilsētas centrā atrodas liels centrālais laukums. Vidū atrodams vietējais tirdziņš, kas padzēts tūristiem. Savukārt turpat netālu atrodas Vāveles pils, kuras saknes meklējamas tālajā 14.gs. Mūsdienās tā ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojumu sarakstā, tādēļ vērts apmeklēt šo objektu. Krakovas vecpilsētu nepieciešams apskatīt arī vakarā, kad ielas kūsāt kūsā no cilvēkiem un pati vecpilsēta ir ietērpusies citā gaismā.

Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta Krakovas vecpilsēta

Nakts pārnakšņota, laiks doties tālāk ceļā. Braucot ar auto pa Ungārijas ceļiem un vadoties pēc navigācijas norādījumiem, ir nepieciešams atslēgt maksas ceļus vai arī iegādāties vinjeti, kas būs derīga vairākas dienas. Kā beigās izrādīsies šo vinješu cena, parēķinot uz dienām un pat vienreizēju braucienu pa auto bāni būs daudz lētāka, nekā viena autobāņa izmantošana Horvātijā. Tādēļ, ja laiks ir no svara, tad neskopojamies dažu euro dēļ un pērkam vien to vinjeti, taču, ja gribas izbraukt cauri mazākām vietējām pilsētiņām, tad atslēdzam maksas ceļus 😉 .

Arī šajā reizē, ierodoties Budapeštā, pieturamies pie ierastā plāna un pēdējā brīdī rezervējam viesnīcu. Tas, protams, ne vienmēr būs izdevīgākais variants finansiālajā ziņā, toties mums ir iespēja jebkurā brīdī mainīt ceļojuma plānus, kaut kur palikt ilgāk, vai tieši otrādi turpināt ceļu tālāk ātrāk, jo neesam piesieti iepriekš rezervētai naktsmītnei. Norezervējam viesnīcu nieka 5 minūšu gājienā no vecpilsētas centra. Kā par pārsteigumu, vakarā turpat blakus atrodas iekšpagalma restorānu rindas, kurās uz pilnu klapi rit naktsdzīve.

Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs Budapeštas centrs

Kad nedaudz pilsēta iepazīta, ir laiks doties apskatīt fotografētāko Budapeštas objektu – tiltu pāri Donavai. Viskaistāk tilts izskatīsies naktī no Budapeštas pilskalna, kurā var nokļūt ar funikulieri vai pēc neliela kāpiena kalnā pa trepēm, kas ļaus uz pilsētu palūkoties no dažādiem augstumiem. Viennozīmīgi iesaku izvēlēties nelielo kāpienu, kas nav nemaz tik garš un augsts, lai to nevarētu veikt ikviens bez īpašas sportiskās formas. Dodoties nelielā pastaigā gar upes krastu, var nokļūt līdz Ungārijas parlamenta ēkai, kura joprojām ir pati lielākā celtne visā Ungārijā, kā arī augstākā celtne visā Budapeštā, sasniedzot 96 metrus.

Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapeštu Budapešta

Laiks pamest Ungāriju un doties tālāk uz Slovēniju, bet pirms tam vēl jāpiestāj pie lielākā Centrāleiropas ezera Balatona uz īsu peldi, jo ārā taču ir karsta vasaras diena 30+.

Piedzīvojuma stāstu par Slovēniju lasi jau nākamajā rakstā šeit.