Šis bija kārtējais galamērķis, kura apskate ilgi brieda, līdz beidzot vienā vakarā vienkārši tika izlemts – pietiek klausīties, cik tur ir foršu, pērkam biļetes un laižam!

Maija vidus likās lielisks salas apskates laiks, jo vēl nav pārāk karsti, bet jau varētu ielīst jūrā un paķert sauli. Diemžēl nebija tik silti kā iecerēts, līdz ar to ja vēlreiz dotos Maltu skatītos tuvāk maija beigām, jo tad tomēr jau tiešām jābūt silti.

Starp lērumu bilžu atradīsi arī noderīgu informāciju ko uzzināt pirms pats dodies uz Maltu. Savukār raksta beigās Google karti ar atzīmēties skaistākajiem punktiem no Maltas. 😉

Protams arī bez filmēšanas ceļojumā neiztikt, tādēļ piedāvāju arī nelielu video ieskatu.

Kā jau uz salas vējš pūta no visām pusēm un laikapstākļi bija ļoti mainīgi, bet tam ir arī pluss – lietus mākoņi tika aizpūsti prom tikpat ātri, cik uzradās. Lai gan pēc vietējo teiktā iepriekšējā nedēļas nogale bija ļoti silta, tad vēl nedēļu iepriekš vējš bija tik spēcīgs, ka visa sala tika noklāta ar smiltīm no Sahāras tuksneša, tādā apjomā, ka savu automašīnu krāsu bija grūti noteikt..

Pēc visa lasītā un dzirdētā par Maltu biju iedomājies, ka tā ir super maza sala, kuras centrā stāvot, var redzēt jūru visapkārt.. tik gluži maza šī sala tomēr nav, taču pirmajai iepazīšanās reizei pilnībā pietiek ar nedēļu ilgu ceļojumu.

Šādi izskatās maltiešu automašīnu tehniskās apskates uzlīme automāšīnā. Nedaudz savādāk kā esam pieraduši.

Izvēlies pārvietoties pa salu ar sabiedrisko transportu – nopērc nedēļas biļeti un brauc, cik vēlies! Atliek atcerēties, ka jāpastiepj/jāpaceļ roka, lai pieturā transports stātos un savāktu tevi, uzmanīgi jāseko līdzi maršrutam, jo pabraukt garām vajadzīgajai pieturai ir vieglāk par vieglu, kā arī, ja stāvi kājās – turies stipri, jo Rīgas Satiksmes šoferi ir lēni gliemeži uz maltiešu autobusu šoferu fona, tie ir īsti sacīkšu braucēji 😀 Ar sabiedrisko transportu var tikt gan līdz populārākajām, gan mazāk populārajām apskates vietām, bet protams ar nomātu auto būtu krietni vairāk iespēju un plašāks apskates objektu klāsts, jo sabiedriskā transporta grafiks bieži vien nešķita diez ko loģisks – vienā virzienā praktiski vienlaicīgi izbrauc vairāki dažādu maršrutu autobusi un pēc tam gandrīz stundu nav neviena.. līdz atkal divi vienā laikā, tāpēc, kad atbrauc uz apskates vietu jāizvērtē, cik ilgi tur būsi un jāpiefiksē atpakaļ braucošā autobusa laiks, kas gan arī nav akmenī cirsts un mēdz nobīdīties šurpu turpu 😀 Bet, ja ņem auto, rēķinies, ka stūre būs otrā pusē un līdz ar to arī braukšana, jo Malta ir izbijusi britu kolonija 😉

Noderīgas aplikācijas Maltas sabiedriskajiem ir “Tallinja” un savukārt Gozo salai “Visit Gozo”. Abas aplikācijas atrodamas Google store.

Malta nav tikai akmeņainās klintis, kā bija licies, ir tur arī vietējie zemnieki, lai gan kaut ko izaudzēt šādā klimatā un augsnē liekas neiespējami (lielākoties zeme piesēta maziem akmentiņiem), bet šur tur ir kāds kartupelis un sīpols, vīnogulāji gan ir tīri apmierināti šādā vidē, taču, salīdzinot ar mūsu zemkopību, viņu apstrādājamās platības liekas smieklīgi mazas, pie tam atdalījuma robežas ir milzīgi kaktusi un akmeņu žogi. Šie paši kaktusi sastopami arī pilsētās un daudz kur citur, kā arī tiek izmantoti tūristu vārdu iegravēšanai (tāpat kā pie mums to mēdz darīt apskates vietās kokā, smilšainā klintī).

Pēc vietējo maltiešu stāstītā Golden Bay Beach ir skaistākā vieta visā Maltā kur vērot saulrietus. Šeit tie esot īpaši skaisti.

Visspilgtāk, manuprāt, šo salu raksturo tās arhitektūra, kurai odziņu piešķir košo krāsu izmantošana, kā arī neatkārtojami zilā ūdens krāsa. Lai plašāk apskatītu salu, ieteiktu izvēlēties naktsmītnes 2 dažādās vietās – vienu tuvāk Gozo salai, otru – lidostai, tad var veiklāk izbraukāt daudzas apskates vietas, nepatērējot daudz laika autobusā, sēžot sastrēgumā, kuri šeit nav retums un ir diez gan samilzusi problēma, jo mašīnu skaits tāpat kā iedzīvotāju skaits tikai aug. Ja ap Otro pasaules karu šeit dzīvoja aptuveni 250 000 iedīvotāju, tad tagad jau visi 500 000. Interesants fakts – Malta ir bombardētākā zemes teritorija uz pasaules! Iesaku lidojot noskatīties šo dokumentālo filmu par Maltas vēsturi – BBC The Battle for Malta

Maltā ir atrodami netikai kaķu cietami, bet arī pīļu un zosu ciemati. Vietas, kur ikviens var ziedot kādu monētu kaķu uzturēšanai un aprūpei.

Lielisks veids kā piesaistīt tūristu uzmanību ar provocējošu uzrakstu uz kāda neliela transportlīdzekļa. Kārtējā diena cauri un var izbaudīt vakara skatu.

Krietni palielinās arī tūristu skaits, līdz ar to, ja naktsmītne ir tuvāk apskates vietai, tad ir iespēja izbaudīt to bez tūristu plūsmām. Pateicoties arī tūristu pieplūdumam Malta ir kā viens liels būvniecības laukums. Uz katra stūra tiek celta vai atjaunota māja. Intersants fakts! 70 gados pēc vietējo stāstītā uz salas lielākoties bijušas privātmājas, bet tagad tās praktiski ir izzudušas, jo tiklīdz kāds tādu nopērkot, tā nojaucot, lai uzceltu daudzdzīvokļu māju vai viesīnicu. Arī īres maksa šo gadu laikā ir radiāli kāpusi augšā, kas nozīmē, ka vietējie ar minimāliem ienākumiem knapi varot atļauties īri.

Ja apskatam cenas Maltas veikalos, tad jāsaka, ka šeit ir nedaudz dārgāk vai dikti dārgāk. Piemēram Milka cepumi Maltā maksā 2.5 euro, bet pie mums Rimi bez kacijām 1.39 euro. Līdz ar to kāds liekāks euro noteikti noderēs.

Ja tomēr kādu vakaru gribas palikt viesnīcā un atvilkt elpu, bet tomēr vēdera burkšķoņa liek par sevi manīt, iesaku ēdienu pasūtīt uz viesnīcu. Adrese, kur to var izdarīt -> Šeit

Kā gan kāzu fotogrāfs var doties ceļojumā nesafotografējot kāzas? Nav iespējams. Tādēļ šeit nedaudz no maltiešu kāzām.

Kad man jautā, vai brauktu vēl – noteikti jā! Lai arī daudz tika redzēts – Gozo sala, Mdina, Il-Gžira, Valleta, Marslaxok, ķīnas dārz un daudz, daudz vēl. Tomēr palika vēl arī daudz kas neapskatīts, vai arī vietas, kur vēlētos atgriezties un uzkavēties ilgāk. Tā kā uz drīzu redzēšanos, Malta! 😊

Lai vieglāk arī citiem plānot savus ceļojumu padalīšos ar Google karti, kurā atzīmēti daudzi noderīgi punkti. https://goo.gl/maps/MSRwXMsSLCc1Nu2KA

Ja tomēr ar manu aprakstīto informāciju un zemāk redzamajām bildēm nepietiek, lai kārtīgi saplānotu maltas braucienu iesaku noskatīties šo video