Šoreiz galvas izvēdināšanas nolūkos izbraucām ārpus Latvijas robežas, izmetot nelielu loku pa mūsu kaimiņvalsti Lietuvu. Nedaudz aprakstīšu, ko vērts apskatīt vienas dienas ceļojumā uz Lietuvu.

Pašā Latvijas pierobežā Zarasu ezera krastā ir izveidota interesanta skatu laipa, kas ļauj apskatīt ezeru no citiem augstumiem, pie tam turpat ir ainaviska taka gar ezera krastu, ko noteikti ieteiktu izstaigāt.

Zarasu ezera skatu laipa Zarasu ezera skatu laipa Zarasu ezera skatu laipa Zarasu ezera skatu laipa 

Jau pāris gadus atpakaļ mani bija ieinteresējis Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs, taču ziemas laikā sanāca tikai nobraukt tam garām, apbrīnojot šo interesanto būvi. Tāpēc šoreiz mērķis bija apskatīt to arī no iekšpuses. Tā kā brauciens tika plānots iepriekšējās dienas vakarā, diemžēl sazvanīt un sarunāt ekskursiju nebija iespējams, līdz ar to bija cerība pievienoties jau kādai esošai grupai. Ierodoties muzejā, ļoti paveicās, jo tieši viena grupa nebija ieradusies un bija pieejams etnokosmoloģijas fanāts – gids, mans vārda brālis Martins. Noteikti vēlētos te atgriezties pēc rekonstrukcijas, jo apmeklējuma brīdī šeit tikai dažas dienas kā bija atklāta pagaidu ekspozīcija, jo muzejs piedzīvo rekonstrukcijas darbus. Iespaidīgākais noteikti bija skatu laukuma apmeklējums, no kura paveras neatkārtojams skats uz apkārtni. Skaidrās naktīs muzejs piedāvā arī lekcijas un zvaigžnu apskati ar teleskopu, tikai diemžēl tās skaidrās naktis nav tik viegli paredzamas, īpaši, ja ceļš līdz muzejam ir vairākas stundas.

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs 

Turpat Labanoras reģionālā parka teritorijā atrodas arī viens no augstākajiem skatu torņiem Lietuvā – 36 m augstais Mindūnu skatu tornis. Pēc 214 pakāpienu pievarēšanas atrados virs koku galotnēm. Šo izbraucienu varētu nosaukt par skatu torņu ekskursiju, jo ši nebija pēdējais skats no augšas uz Lietuvas dabu.

Mindūnu skatu tornis Mindūnu skatu tornis

Jau kādu laiku bija nosprausts mērķis aizbraukt arī uz Anīkščiem, lai pastaigātu pa taku virs koku galotnēm. Tad nu beidzot šis mērķis tika sasniegts un izbaudīta arī šāda neierasta pastaiga ar kārtējo skatu torni noslēgumā. Cilvēku plūsma izvēlētajā dienā nebija liela, taču izskatās, ka šī apkārtne vietējiem ir kā Latvijas Sigulda, kur braukt ar ģimeni izbaudīt dabu dažādos gadalaikos.

Anīkšči - taka virs koku galotnēm Anīkšči - taka virs koku galotnēm Anīkšči - taka virs koku galotnēm Anīkšči - taka virs koku galotnēm Anīkšči - taka virs koku galotnēm Anīkšči - taka virs koku galotnēm

Noslēdzošais skats no augšas bija no ārpuses ne tik ļoti piesaistošais Bijeiķu skatu tornis, augstumā tas nav no raženākajiem (tikai 15 m), taču tā kā tas būvēts uzkalnā, tad no tā paveras iespaidīgs skats uz pļavām, laukiem un ezeru.

Bijeiķu skatu tornis Bijeiķu skatu tornis Bijeiķu skatu tornis Bijeiķu skatu tornis Bijeiķu skatu tornis