Šis sarežģītais Covid laiks noteikti daudziem ir palīdzējis atrast laiku izbraukāt krustu šķērsām Latviju, atrodot jaunas apbrīnas vērtas vietas. Kā vienu no tādām varētu minēt Gārseni, ar tās pili un parka dabas takām.

Gārsene ir mazs ciems Jēkabpils novada dienvidos tikai dažus kilometrus no Lietuvas robežas. Tas sevī slēpj – Gārsenes pili. Interesanti, ka līdz šim tik iespaidīgs objekts nebija iekritis manā galamērķu sarakstā. Pils tika celta no 1856. līdz 1860. gadam un tajā saimniekoja barons fon Budbergs. 1920.gadā tā nonāca valsts īpašumā un 1939. gadā piedzīvoja pārbūvi, lai tajā varētu atrasties Gārsenes pamatskola, kas tur funkcionēja līdz 2015. gadam, šobrīd pilī atrodas tūrisma informācijas centrs un tā atkal piedzīvo pārmaiņas, lai tajā varētu notikt dažādi pasākumi. Tā kā noteikti ir vēlme iegriezties šeit atkal pēc kāda laika, kad ierobežojumi ļaus izstaigāt arī visas pils telpas.

Pavisam netālu no pils sākas ainaviskās Gārsenes dabas takas, kuras noteikti īpaši interesanti būs izstaigāt ģimenēm ar bērniem, jo takas ir patīkami labiekārtotas – ir informatīvie stendi par apskatāmajiem objektiem, ļoti daudz piknika vietu ar soliņiem, nojumēm, griliem un pat sarūpētu malku, koka skulptūras, dižakmeņi un daudz kas cits. Ja vēlaties iepazīties ar rūķu dzīvesveidu un to ģeogrāfisko izplatību, tad jādodas uz šejieni, jo nu nekur citur šādu izsmeļošu aprakstu par viņiem nav nācies sastapt. 🙂 Nekad iepriekš arī nebiju redzējis (vai nebiju piefiksējis) priedes ar tādu kā vārpas rakstu mizā, kas izrādās bijis veids, kā no tām ieguva sveķus – tika veikti griezumi kokā V burta formā un zem tiem novietots trauks, kurā no šiem griezumiem satecēja sveķi. Diemžēl šāda sveķu ieguve ļoti traumēja kokus un tie bieži vien gāja bojā, te gan ļoti daudzi ir saglabājušies.

Kad iebrauc Gārsenē, nekas neliecina, ka mežs, kuram pabrauc garām ceļā uz pili, sevī ir paslēpis tik stāvas kraujas, reljefainas takas un Dienvidsusējas upes līkločus, skati tiešām bija pārsteidzoši.

Gārsenes pils Gārsenes pils Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks Gārsenes pils parks

P.s. Vai spēj piefiksēt, ka visas bildes uzņemtas ar telefonu?