Ne katru gadu interesentiem ir iespējams izbaudīt Dvietes palienes piekto gadalaiku jeb atbūdu, līdz ar to noteikti bija jāizmanto brīdis, kad tas bija iespējams un jādodas turp.

Laivošana tika uzsākta pie Bebrenes tilta, kas ved pāri necilai un mazai upītei Dvietei. Precīzas koordinātas – 56°04’32.9″N 26°09’21.4″E. Šajā dienā tur mudžēt mudžēja no laivotājgribētājiem, kas ar nepacietību gaidīja piedzīvojuma sākšanos. Šī vieta noteikti tajā dienā bija viena no populārākajiem punktiem tuvāko pārdesmit kilometru rādiusā. Beidzot arī laikapstākļi izcēlās ar īpaši labvēlīgu, siltu un saulainu laiku. Iepriekšējās divas nedēļas Dvietē pārsvarā bija valdījis mitrs un drēgns laiks.

Ielaišanās vietā Dviete ir neliela un šaura upīte, kura vasaras karstumā un sausumā noteikti ir ar daudz zemāku ūdens līmeni. Pēc kādiem 100 – 200 metriem Dviete sāka izplesties visapkārt, pārpludinot apkārtējās pļavas un veidojot to burvību, kādēļ tik daudzi šajā laikā izvēlas šeit būt. Upes robežas vairs nav redzamas, tagad te saimnieko ūdensputni.

Aplūdušas pļavas un milzīgi plašumi stiepjas visapkārt, vietām zem ūdens var redzēt drāšu žogus, kuri atdala pļavas starp kaimiņiem. Pēc neilga laika izdevās nonākt pie galvenā apskates objekta – meža ūdenī. Laivojot starp kokiem, rodas nedaudz sirreāla sajūta, jo ko tādu ikdienā ne reizi tik lielos apmēros nav nācies piedzīvot. Nedaudz tālāk atkal bija iespēja ielaivot citā applūdušā mežā, kas stiepjas vēl lielākos plašumos.

Skatā no augšas rodas tā īstā varenuma sajūta, tikai tad saproti, ka neko daudz jau neapskatīju, jo tik daudzās vietas vēl nepaspēju ielaivot, kā arī var redzēt, cik plašu un aizraujošu tecējumu ir izvēlējusies upe, tāpēc kļuva skaidrs, ka šeit ar vienu laivošanas reizi nepietiek un noteikti nāksies atgriezties vēlreiz.

No vietējiem uzzināju, ka laivošana Dvietes palienē ir īpašs notikums, jo tas notiek reizi dažos gados. Tā, piemēram, iepriekšējā reize bija 2017.gadā, kas līdzinājās šī gada apmēriem. Savukārt 2014.gadā bija iespējams piedzīvot pēdējo 50 gadu lielākos plūdus, kas appludināja ne tikai ierastās pļavas, bet arī tuvējos lauku ceļus un mājas. Par laimi, vietējie pie tā visa ir pieraduši un savas viensētas ir sacēluši uz pauguriem, tā parādot, cik ļoti agrāk cilvēki ieklausījās dabā un dzīvoja saskaņā ar to. Apkārt ūdens un mājas uz kalniņa, noteikti tas būtu iespaidīgs skats.

Laivošanu noslēdzām pie Dvietes tilta, kas ved pāri Dvietes upei. Precīzas koordinātas – 56°03’09.9″N 26°16’59.0″E. Jāsaka, ka šis noteikti nav jāuztver kā galapunkts, jo citi laivotāji tieši no šejienes uzsāka savus piedzīvojumus un turpināja ceļu pa Dvietes upes straumi.

Ar nepacietību jāgaida nākamā atbūda!

Dvietes paliena Dvietes paliena Dvietes paliena Dvietes paliena Dvietes paliena Dvietes paliena Dvietes paliena Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā Laivot Dvietes palienā