Internetā klejo dažādi uzskati par to vai pirmskāzu fotosesija ir nepieciešama, daļa no tiem ir aplami, taču daļa ir patiesi. Tomēr kā saprast, vai pirmskāzu fotosesija ir nepieciešama, vai tomēr bez tās var iztikt. Ja Tevi nomoka šāds jautājums, iespējams šajā rakstā spēsi rast atbildi!

Pirmskāzu fotosesijas nepieciešamību, manuprāt, ietekmē vairāki faktori. Kā vienu no galvenajiem uzskatu kāzu dienas plānu. Zinot daudzas Latviešu kāzu tradīcijas, kā, piemēram, 7 kāzu tilti, atslēgas slēgšana, vārti u.t.t., tās visas patērē salīdzinoši daudz laika, kas ietekmē jaunā pāra fotosesijas laika daudzumu. Nav noslēpums, ka liela daļa kāzu fotogrāfiju, kuras visiem tik ļoti patīk, ir uzņemtas tieši kāzu fotosesijas laikā, kad fotogrāfs var pilnībā nodoties tikai un vienīgi jaunā pāra fotografēšanai, nedomājot par apkārt notiekošo.

Ja kāzu fotosesijas laiks ir salīdzinoši neliels, piemēram, 20 minūtes divās vietās, rodas jautājums, cik tehniski dažādas, kādā apjomā, cik radošas un mākslinieciskas fotogrāfijas varēs safotografēt kāzu fotogrāfs? Nedrīkst aizmirst par laiku, kurš tiek patērēts, ejot uz fotografēšanās vietu, saprotot labākos rakursus fotografēšanai un izprotot, kā šo vietu labāk var apspēlēt u.t.t. Tas viss patērē laiku! Savukārt, ja fotografēšanai atvēl pietiekoši daudz laika, kā, piemēram, pieņemts Spānijā, kur jaunā pāra fotosesijai ir vairākas stundas no vietas, tad pirmskāzu fotosesijai nav lielas nepieciešamības, jo šajā laikā fotogrāfs spēj iepazīt jaunā pāra stiprās un vājās puses, sniegt fotografēšanās padomus jaunajam pārim, izspēlēt vairākus scenārijus, apspēlēt vairākas fotografēšanas vietas visdažnedažādākajos rakursos un izpausties pilnībā.

Ir pāri, kuri fotokameras priekšā jūtas brīvi, un citreiz pat, kad fotogrāfs viņus fotografē, spēj vēl vairāk atbrīvoties un sajūsmināties. Šie pāri spēj nedomāt par apkārt notiekošo, vai to, kā es izskatos, vai manas rokas pirksti nav par ciešu vai par platu… Šādus pārus fotogrāfam ir un būs ļoti viegli fotografēt. Tomēr pat no tiem ir pāri, kuri izvēlas pirmskāzu fotosesiju, jo tā ir lieliska iespēja, kā iepazīt kāzu fotogrāfu un iegūt fotogrāfijas piemiņai no lieliski pavadīta laika. Savukārt, fotogrāfam ir iespēja iepazīt jauno pāri, izprast to, kā labāk un skaistāk safotografēt viņus, kā arī sniegt padomus jaunajam pārim. Šī sadarbība tikai sekmē kāzu fotogrāfiju gala rezultāta unikalitāti.

Savukārt, ja kameras priekšā nejūtaties brīvi iesaku trīs variantus:

1) Pagrozieties spoguļa priekšā, ieņemiet dažādas pozas, mēģiniet no sevis nekautrēties. Šis padoms var daudziem likties smieklīgs, vai pat stulbs, tomēr, ja Jūs kautrējaties no sevis spoguļa priekšā, kur neviens neskatās, tad cik droši jutīsieties fotogrāfa, vedēju un iespējams pat viesu priekšā, kad notiks jaunā pāra fotosesija? Daudzi var teikt, ka fotogrāfs zina daudzas pozas un pateiks, kā jaunajam pārim nostāties, lai viņus nofotografētu, tas tiesa, tomēr laba poza neko daudz nedod, ja esat uztraukušies un domājat par apkārtējiem, nevis jūtaties brīvi un izbaudat divvientulības mirkli. Saka, ka acis ir spogulis uz dvēseli, tad šoreiz ar acīm vien būs par maz, jo saspringta seja neizskatās tik glaimojoši kā atbrīvota. Savukārt, citi teiks, ka nevēlas iestudētas pozas kāzu fotogrāfijās. Tādā gadījumā fotogrāfs nedrīkst dot nekādu padomu vai ierosinājumu, kā, piemēram, paņemiet viens otru aiz rokas, kad dodaties prom no manis, jo tā uzreiz jau skaitās iestudēta poza! Šeit ir jāatrod balanss starp padomiem, ierosinājumiem un jaunā pāra atbrīvotību un spēju pašiem savā starpā komunicēt neverbālajā valodā. Nevienās kāzās vēl nav piedzīvots tas, ka fotogrāfs var NEsniegt padomus un ierosinājumus fotografēšanas laikā! Tomēr, ja ir tāds jaunais pāris, kuri gatavi parakstīties uz šādu avantūru, droši, dodiet ziņu, jo man Jums būs īpašs piedāvājums! ;)

2) Palūgt kādu draugu, draudzeni, lai Jūs pafotografē. Šeit es nevaru runāt par padomiem, ko var dot citi fotogrāfi, jo katram no tiem ir savs fotografēšanas stils un pieeja, bet svarīgākais ir tieši šis fotografēšanas process un spēja iemācīties atbrīvoties fotosesijas laikā.

3) Labākais variants, manuprāt, ir izvēlēties pirmskāzu fotosesijas iespēju. Jo mana filosofija ir, ka fotogrāfam ir jāsniedz padomi un ierosinājumi, pat, ja ir nepieciešams strādāt ilgāk nekā tas ir plānots sākumā, tāpēc pirmskāzu fotosesija ir lieliski piemērota šo mērķu sasniegšanai jau pirms kāzu dienas

Es nevēlos, lai pēc šī raksta izlasīšanas domājat, ka pirmskāzu fotosesija ir domāta tikai pāriem, kuri nejūtas brīvi kameras priekšā, jo tā ir vairāk kā iespēja papildus nodrošināties, lai iegūtu nepārspējami skaistas kāzu fotogrāfijas.

Un atcerieties to, ka pirmskāzu fotosesijai ir jāpaliek Jūsu izvēlei!

Novēlot nepārspējami skaistas kāzas,

Sanhajietis