Velna klēpis, kas dēvēts arī par Velna grāvi, ir 100 metru garš un vietām pat līdz 30 metru plats akmeņu sablīvējums ar 4 -5 metru kritumu, kas atrodas starp Ogres un Ērgļu novadiem. Nāružas upīte, izplūstot no plašas un purvainas alejas, veido akmeņaino ieleju, jāsaka, ka vasaras mēnešos upīte ir slikti pamanāma, lai to izbaudītu pilnībā, tur ir jādodas atkušņa laikā.

Teika, kas publicēta Ērgļu novada mājaslapā, stāsta, ka vecos laikos kāds zvejnieks ietaisījis upītē taci un licis tīklus. Tad sakūris uguni un cepis zivis. Pienācis Velns un prasījis, lai dodot šim arī. Zvejnieks nav devis, tāpēc velns sadusmojies: “Aizbēršu upi ar akmeņiem, lai ūdeņi atgriežas atpakaļ purvos”. Pirms zvejnieks paspējis ko bilst, akmeņi sākuši birt kā krusa. Akmeņi ir melnā krāsā un Dabas muzeja speciālisti uzskata, ka upītes ūdenī ir daudz mangāna.

Piekļūt pie Velna klēpja var no abām upes pusēm. Ērtākais un vienkāršākais veids ir doties uz šīm koordinātām – 56.929005, 25.544392. Tālāku ceļu līdz pašai upītei norādīs informatīvā zīme, pēc kuras atliks tik turēties taciņas ietvaros (garums aptuveni 1km) un finišs ir sasniegts. Pie pašas upes ir iekārtota arī piknika vieta.

Dodoties uz Ērgļiem, iesaku apmeklēt arī Akmeņupītes ūdenskritumu, kas izceļas ar lielo kritumu un nepieradināmo dabu. Plašāk var lasīt šeit -> https://www.sanhajietis.com/blog/akmenupites-udenskritums-atkusna-laika/