Kādu fotokameru izvēlēties? Canon vai Nikon, varbūt Sony? Kāds objektīvs būtu pats labākais, vai kādu vispār izvēlēties? Ar kādu fotokameru tu fotografē? Kādu objektīvu vispār tu lieto? Šie un vēl daudzi citi jautājumi ir vieni no biežāk uzdotajiem, ko var dzirdēt vai lasīt interneta forumos. Lai atvieglotu šo sāpīgo problēmu visiem jaunajiem fotografēt gribētājiem un tiem, kuri apsver iespēju iegādāties savu pirmo kameru, ar kuru bildēt dabu, ceļojumus un citas foršas lietas, uzrakstīju šo rakstu, kurā dalos ar savu viedokli par to, kas, manuprāt, ir svarīgi, izvēloties kameru. Uzreiz brīdinu, ka šis nav tas raksts pie kādiem ir pieradusi lielākā daļa entuziastu. Šeit nesalīdzināšu ne kameru specifikāciju, ne popularitāti vai kaut ko citu. Šis ir raksts par to, ko lielākā daļa cenšas neredzēt vai vienkārši ignorē.

Tādēļ nevelkam garumā un ķeramies pie lietas. Ja esi atlicis zeķē pārsimts eiro ar domu iegādāties savu pirmo kameru, ar kuru plāno uzņemt ikdienas mirkļus un neiespringt vairāku stundu rediģēšanā pēc bildēšanas, tad Tev ir jāiegādājas telefons ar ļoti labu kameru. Zinu, zinu. Ko? Ko viņš, te murgo? Kāda viņam pieredze vai zināšanas? Nu redz, tad atļauj man tev tālāk padalīties ar saviem novērojumiem un nākotnes vīziju, pirms dalies ar negācijām. 🙂

Vai esi dzirdējis teicienu “ Fotoaparāts nerada skaistu fotogrāfiju, bet gan fotogrāfs.” Tas ir līdzīgi kā restorānā, ēdot skaisti noformētu un garšām bagātu ēdienu, mēs saprotam, ka tas ir pateicoties tam, ka pavārs ir spējis radīt šo garšu buķeti, nevis tādēļ, ka viņam ir ļoti dārgi katli! Labs pavārs zina, kas ar ko ies kopā. Tādēļ pavārs arī uz 10 eiro vērtas pannas zinās, kā panākt to, ko viņš vēlas! Tas pats ir ar labu fotogrāfu, bet diemžēl daudzi jaunie censoņi ir ieciklējušies tehnikā. Ar mums visiem tā gadās, bet ir jāspēj sevi noķert pie tās domas un apstādināt īstajā mirklī. Tādēļ sākumā iemācāmies saskatīt un radīt bildi, bet tikai pēc tam vērsim plaši vaļā savus makus.

Ir jāsaprot, ka laba, uzsveru laba, telefona kamera šodien ir spējīga uz ļoti, ļoti daudzām lietām, ko agrāk mēs nebūtu iedomājušies. Kā pierādījums tam ir daudzu žurnālu vāki (Protams, to var uztvert kā reklāmu, bet tomēr daļa patiesības tur ir ) :

Esam godīgi paši pret sevi. Vai iegādājoties DSLR vai kādu citu kameru plāno vairākas stundas/dienas/nedēļas veltīt fotogrāfiju pēcapstrādei? Vai ar savām fotogrāfijām plāno sev nodrošināt iztiku vai daļu no tās? Vai fotogrāfijas tiks izdrukātas lielākas par A4 lapas izmēriem? Vai fotogrāfijas tiks publicētas internetā, kur attēla kvalitāte tiek sakropļota reizēm pat līdz nepazīšanai? Ja uz pirmajiem trijiem jautājumiem ir nē un uz pēdējo jā, tad laba telefona kamera ir radīta tieši Tev! Šodien ar ļoti labu telefona kameru var attīstīt 10×15 kartiņu, kuru lielākā daļa cilvēku nespēs atšķirt no ziepīša, DSLR vai bezspoguļkameras uzņemtā attēla. (Runa iet par neapstrādātu fotogrāfiju un bildēšanu auto režīmā)

Vairākus gadus atpakaļ sapratu, ka es vēlos kādu mazāku fotokameru, jo lielā DSLR kamera ir neērta nelielos pārbraucienos vai draugu saietos, vai vienkārši reizēs, kad nevēlos ņemt līdzi lielo un smago DSLR kameru, bet vēlos, lai pie rokas vienmēr ir kamera un vajadzības gadījumā varu uzbildēt arī kādu bildi. Bildi, kurai vēlāk varu veikt nelielus uzlabojumus. Pienāca laiks ķerties klāt informācijas pētīšanai. Un jau pēc pāris dienām nonācu pie secinājuma.

  • Bezspoguļkamera, būtu lielisks rīks, bet tajā brīdī nebija lēts prieks. Pat šodien ir jāatdod vairāki simti par lētā gala bezspoguļkameru.
  • Ziepjutrauks jau izskatījās daudz cerīgāk, gan mazāks un draudzīgāks makam
  • Papētīju arī telefonu kameru tirgu
  • Un vēl šādas tādas alternatīvas

Beigu beigās nonācu pie secinājuma, ka jāpērk jauns telefons ar ļoti labu kameru un RAW formāta iespēju. Viens no iemesliem bija esošā telefona biežās problēmas gan ar zonu, gan ar mistiskiem restartiem, gan ar GPS signālu un garantijas senās beigas. Šoreiz telefona izvēlē lielākais kritērijs bija laba, atkārtoju laba kamera. Protams, izvēloties labu kameru telefonā, pārējie telefona parametri arī būs ļoti labi, kas jau ir kā papildus bonuss. Protams arī divi zaķi ar vienu šāvienu, jo laba kamera un ļoti labs telefons.

Diemžēl daudzi pērk telefonus pēc to izskata un reklāmas spēka, vai jo dārgāk, jo gan jau labāks, tomēr ir nepieciešams izpētīt sīkāk telefonu iespējas un dzelžus, kas tajā atrodas. Izvēlēties tehniku tikai pēc cenas ir muļķīgi, jo bieži vien dārgākais nav tas labākais. Kā lielisks rīks ir www.gsmarena.com , kur var aplūkot telefonu kameru sniegumu un salīdzināt to ar citu brendu piedāvājumu.

Jā, es zinu, ka telefona kamera ir sliktāka par ziepjutrauku, DSLR vai bezspoguļkameru, bet telefons man ir vienmēr līdzi un, fotografējot RAW formātā (ja tāda nepieciešamība rastos), vienmēr bildi varētu uzlabot. Jo labākā kamera ir tā, kura vienmēr tev ir līdzās?

Nepārprotiet, lielās un dārgās kameras vienmēr būs pārākas par telefona kameru, jo tas ir pateicoties progresa attīstībai, bet telefona kameras arī kļūst arvien labākas un labākas!!! Protams, ja fotogrāfs ar fotografēšanu pelna iztiku, tad tehnikai ir un jābūt vienai no spējīgākajām tirgū, bet pārējiem censoņiem sākumā ir jāattīsta spēja radīt, nevis jāatver savs maks plaši vaļā un jādomā, ka viss slēpjas tehnikā… Ne velti ķīniešu un japāņu nācija to sen ir sapratusi un lielākoties savus ceļojumus bildē tikai ar telefonu! Tas ir ērti, viegli un ideāli, lai uzreiz dalītos ar saviem draugiem sociālajos tīklos.

Lai pierādītu augstākminēto, piedāvāju aplūkot Norvēģijas ceļojumu. Šajā ceļojumā devos bruņojies ar sev tik ierasto Canon DSRL kameru un uzticamo LG G4, kuru sāka ražot 2015. gadā. Šī telefona kamera vairs nav starp 10 labākajām telefonu kamerām, ne pat starp 20 labākajām. Līdz ar to iedomājies, ko šodien spēj piedāvāt tās spējīgākās telefonu kameras!

Kopumā ceļojumā uzņēmu 28 fotogrāfijas ar LG G4, no kurām 24 piedāvāju aplūkot zemāk zem šī raksta.

Vai es ko iemācījos, fotografējot ceļojumu ar telefonu? Jā, un diez gan. Telefona kamera ir ideāls rīks, kas turpina un turpinās izputināt kameru ražotājus, īpaši ziepīšu ražotājus, jo tā atšķirība starp ziepīti un labu telefona kameru ir maza un kļūst niecīga, ja fotogrāfijas neapstrādā un attīsta 10x15cm kartiņas vai vienkārši publicē bildes internetā. Telefona kamera ir un būs tā lieta, kas kļūs vēl populārāka un liks daudziem atteikties no citiem fotokameru veidiem.

Tādēļ nepērciet ziepīšus, to naudu ieguldiet telefonā ar labu kameru + iegūsiet ļoti labu telefonu!

Nepērciet DSRL vai bezspoguļkameru, ja vien neplānojat nopietni tam pieiet un rediģēt bildes, jo tās būs lielas, smagas un neērtas ikdienā, pasākumos un ceļojumos.

Iesākumam varu ieteikt aplūkot informāciju šeit -> https://www.androidauthority.com/shootout-2017-smartphone-camera-results-770255/

Ja 2017. gada labāko kameru telefonu cenas liekas par augstām, vienmēr varam aplūkot 2016. gada vai 2015. gada labāko telefonu kameras, jo tās viennozīmīgi būs daudz spējīgākas par tām, kuras ir lielākajai daļai 2017. gada vidējās klases telefonu kamerām.

P.S. Plašāk par Norvēģijas ceļojumu, kurā iekļāvos 70 eiro robežās lasi šeit -> https://www.sanhajietis.com/blog/norvegija-preikestolen-ieklaujoties-70-eiro-robezas/