Jau ļoti ilgu laiku manī kūsāja ideja par kāzu fotografēšanu, izmantojot tikai un vienīgi mobilo telefonu. Vai maz tas ir iespējams? Kāds būs rezultāts? Vai kāds būs gatavs parakstīties uz kaut ko tik traku? Šie un vēl daudzi citi jautājumi man šāvās galvā katru reizi, domājot par kāzu fotografēšanu, izmantojot tikai mobilo telefonu.

Nedaudz pasteidzoties uz priekšu – es to izdarīju un rezultāts ir lielisks! JĀ, ar mobilo telefonu mūsdienās ir iespējams fotografēt kāzas! Pirms ķeramies pie lietas, vēlos parādīt trīs savas mīļākās fotogrāfijas no kāzu dienas, lai jau radītu nelielu priekšstatu.

Nav noslēpums, ka jau iepriekšējos rakstos, kā “Norvēģija Preikestolen, iekļaujoties 70 eiro robežās”, “Bukovel slēpošanas kūrorts Ukrainā” esmu paudis savu nostāju tajā, cik telefonu kameras ir piemērotas dažādu ceļojumu bildēšanai. Vēlāk, tās salīdzinot ar nopietno fototehnikas uzņemtajām bildēm no tiem pašiem ceļojumiem, ir ļoti, ļoti grūti atšķirt uzņemtos attēlus, ja tos aplūko telefona vai portatīvo datoru ekrānos. Protams, aplūkojot tās 100% pietuvinājumā, atšķirība ir pamanāma. Ja tomēr ar to ir par maz, tad iesaku ieskatīties rakstā  “Kādu fotokameru izvēlēties?”, kurā pamatoti paužu savu nostāju par mobilo telefonu iespējām mūsdienās.

Tādēļ pat nedaudz loģiski no manas puses būtu pārliecināties, cik tad ir spējīga telefona kamera situācijās, kurām mēs, profesionālie fotogrāfi, tērējam vairākus tūkstošus euro tehnikas iegādei. Varbūt beigās var nonākt pie secinājuma, ka dārgā gala tehnika man vairs nav nepieciešama un turpmāk bildēšu kāzas, izmantojot savu LG G5, kurš saules gaismu ieraudzīja tālajā 2016. gada februārī.

Bet, kā jau pirms jebkuru kāzu fotografēšanas, ir jāveic sagatavošanās darbi! Šoreiz gan tie bija niecīgi. 😉

  1. Kameras iestatījumos uzliekam RAW
  2. Uzlādējam telefona bateriju
  3. Uzlādējam un paņemam līdzi Powerbanku
  4. Un tas arī viss…

Ir pienākusi skaista septembra diena, kad “Jā” vārdu teiks Kaspars un Monta. Šī raksta un idejas galvenās personas, kuras bija tik trakas, lai ielaistos šāda veida avantūrā.

Rīts ir iesācies nedaudz savādāk kā parasti, jo pamostos pie Kaspara dzīvoklī, kad iepriekšējā vakarā jautri pavadījām laiku kopā un pat palīdzējām sacerēt kāzu solījumu līgavainim. Cik jau palīdzējām, jo Kasparam pašam par sevi tas gāja plūstoši un pēc pāris kolas glāzēm viss rakstījās kā pienākas. 🙂 Lai vai kā, visi ir enerģijas pilni un varam sākt dienas procesu. Manām gaitām pievienojas jauns fotogrāfcensonis Renārs, ko es iesaucu par Kauperu (vārdu iegaumēšana nav mana stiprā puse 😀 ), kuram šīs izrādās pirmās kāzas, kuras viņš fotografē. Varētu teikt, ka mēs abi līdzīgi, tik manā gadījumā pirmās kāzas, kuras fotografēju ar telefonu.

Safotografēju līgavaini un pirmais stress cauri. Pagaidām viss ir kā pienākas, telefons bildē un bildes apmierina.

Laiks doties uz ceremonijas vietu. Izbraucam no Ventspils un dodamies uz Popes muižas parku, kur zem diža un liela ozola jau ir izrotāta ceremonijas vieta. Šajā brīdī satieku arī otru fotogrāfu Edgaru. Trio ir saticies un spriedzes vispār nekādas nav, jo man ir divi bekapi – ko gan vēl var vēlēties!? 🙂

Patīkamākais ir tas, ka, fotografējot šīs kāzas ar telefonu, es varēju vairāk izbaudīt kāzu ceremoniju un neiespringt par katra mirkļa tveršanu, jo man taču ir divi bekapi! 😀

Parasti kāzās selfijus neuzņemu, bet šoreiz noteikti jāiemūžina mirklis ar pāri, kas piekrita šai avantūrai, un diviem kolēģiem fotogrāfiem.

Pēc kāzu ceremonijas laiks doties tālāk – kāzu izbraucienā.

Pastaiga pa parku, uzdevumi un iespēja sabildēties ar pūkainiem skaistuļiem.

Svinot kāzas ostas pilsētā, šķiet tikai loģiski, ka jaunajam pārim jādodas izbraucienā ar jahtu.

Dodamies tālāk uz vietu, kur beidzot arī saskāros ar pirmajām problēmām, fotografējot ar telefonu, jo, kā tad bez tām. Kā izrādās atmiņas karte, kura ievietota telefonā, ir salīdzinoši lēna, ja mēģina uzņemt ātri un daudz RAW attēlus. Brīžiem tik lēna, ka nākas gaidīt pat 3 līdz 4 sekundes pirms atkal varu uzņemt nākamo kadru… Brīdī, kad tiek laistas dūmu sveces, katra sekunde ir svarīga, jo to darbības laiks nav ilgs. Šajā fotosesijas daļā lielāko laiku skatos, kā telefons mēģina saglabāt RAW bildes… Mācība visiem, kuri plāno fotografēt kāzas ar telefonu – ievietot telefonā pēc iespējas ātrāku atmiņas karti…

Dodoties uz mašīnām, ierosinu ātri uztaisīt vēl dažus kadrus ar līgavas plīvuru. Tas noteikti no malas izskatījās ļoti amizanti, jo, turot vienā rokā plīvuru un otrā telefonu, tas nav ērti, nemaz nav ērti, jo telefons visu laiku gribēja krist lejā un knapi spēju to noturēt. Fotografējot kāzas ar DSLR kameru, tādas problēmas neesmu novērojis.

Lai skrien ļoti ātri un ārā jau kļūst tumšs, tāpēc ir laiks doties uz vietu, kas mani darīja visvairāk bažīgu – uz viesu namu.

Lielākās raizes visā bildēšanas procesā radīja vakara saviesīgā daļa viesu namā un zemais gaismas līmenis, kas tajā valda. Nav noslēpums, ka ar telefonu uzņemtie attēli nav diez ko kvalitatīvi zemā apgaismojumā. Protams, ražotājs cenšas to izlabot, iebūvējot zibspuldzi, bet tā viennozīmīgi nebija pieņemams variants man. Tiešā zibspuldze biežāk rada nepatīkamas ēnas acij. Mēģinot izmantot telefona zibspuldzi kā trigeri, lielajām zibspuldzēm arī nesanāca. Pieņemu, ka tur viss saistās ar zibšņa ilgumu.. Būs jāpapēta internetā.

Ja zibspuldzi nevēlos izmantot, tad nepieciešams strādāt ar ISO. Tomēr, ceļot augšā ISO, bilde kļuva ļoti graudaina, bet, samazinot slēdzi, visi cilvēki izplūda. Tādēļ nācās iespēju robežās variēt ar abiem šiem iestatījumiem.

Viesu nams nozīmē to, ka jāsāk būt pēc iespējas kreatīvākam un vēl vairāk jādomā par kadrējumu un gaismas spēli, ko ir salīdzinoši viegli noignorēt, fotografējot ar DSLR.

Ja ārā ir redzams izteikts saulriets, tas nozīmē, ka laiks doties fotosesijā. Kamēr kolēģi fotogrāfi lika pa stūriem savas zipenes, tikmēr es, kā telefonkameras fotogrāfs, domāju par telefona niecīgajām iespējām tumsā…. Standarta instinkti, kas vēlējās pārņemt kontroli, bija nepareizi, jo ar telefonu bildēt ir nedaudz savādāk kā ar DSLR. 😀

PIRMĀ DEJA ir tas mirklis, kad jau iepriekš zināju, ka nu būs švaki! 😀 Kā lai bildē ar telefonu cilvēkus kustībā un vēl tumsā, ja rezultātā grib iegūt skaistu fotogrāfiju? Domāju un domāju līdz sapratu, ka konkrētajā mirklī un vietā labākais variants ir bildēt no maksimāla attāluma un no augšas, tāpēc lokalizējos uz kāpnēm. Nofiksēju telefonu uz pakāpiena un sāku variēt ar slēdža ātrumu, līdz izdevās atrast optimālāko variantu. Jā, tagad atsaucot atmiņā, tas bija vienīgais mirklis, kad domāju, ka nekas no šī visa nesanāks..

Mičošana. Kā lai fotografē mičošanu, kura notiek ārā, pie slikta apgaismojuma? Hmmm.. Labi, ka kolēģim bija statīvs, kuru varēju aizlienēt. ISO gandrīz uz maksimuma un slēdzis nepiedodami ilgs, bildējot cilvēkus, skatījos un brīnījos, ka tik labas bildes sanāk ar telefonu tumsā un tas viss, neizmantojot nekādu zibspuldzi.

Kāzas safotografētas un laiks atpūtai……

Šodien atceroties kāzu dienu, sejā šaujas smaids, jo tās bija gan lieliskas kāzas, gan lielisks izaicinājums sev, kuru nekad neaizmirsīšu. Prieks, par to, ka bildes izdevās pat foršākas nekā sākumā cerēju un vēl pie tam tik daudz.

Nedaudz visu apkopojot, jāizdara arī kaut kādi secinājumi:

  • Ar 2016. gadā ražotu mobilo telefonu ir iespējams safotografēt kāzas un iegūt arī lieliskus kadrus!
  • Atmiņas karte spēlē lielu lomu, ja plāno bildēt ātri un RAW formātā.
  • Pēcapstrādē ir daudz savādāka un grūtāka, nekā, fotografējot ar nopietnu tehniku.
  • Tumsa nav telefona labākais draugs.
  • Un pats galvenais ir tas, ka man patika fotografēt kāzas ar mobilo telefonu un labprāt uz kaut ko tik traku parakstītos vēlreiz – Gaidu ierosinājumus! 😉

Pēcapstrāde.

Lai iegūtu maksimālo kvalitāti un iespējas variēt ar bildes izskatu, ir nepieciešams fotografēt, tā saucamajā “RAW”. Realitātē katrai kamerai faila formāts atšķiras, bet saglabājas būtība, kas ļauj attiecīgo attēlu koriģēt daudz vairāk nekā .jpeg attēlus, ko tik plaši mēs visi izmantojam savā ikdienā.

Jau pirms sāku redigēt attēlu, zināju, ka iespējas attēlu pielāgot savām vajadzībām būs daudz mazākas nekā ar ierastajiem pro kameru RAW failiem.

Tiešām tā arī bija, jo rediģēt telefona RAW attēlus ir sarežģītāk nekā no DSLR RAW failus. Tomēr, ko tur brīnīties, ja telefona kameras optika ir daudz zemākas kvalitātes un sensors ir krimināli mazs, salīdzinot ar Full Frame (35mm pa diagonāli). Lielākās nianses ir tajā, ka fotogrāfijas vienā laikā un vietā bildētas ar vienādu apgaismojumu, prasa pilnīgi dažādu apstrādes tehniku, lai panāktu to vienādu izskatu. Atšķirība ir tik liela, ka brīžiem liekas, ka bildes fotografētas ar pilnīgi dažādiem telefoniem. Arī dinamiskais apgabals lika par sevi ļoti manīt, jo to, ko var atgūt no DSLR RAW failiem, no telefona RAW var aizmirst. Tomēr ar to ir jārēķinās un nav diži jābrīnās, tādēļ jau PRO gala kameras maksā četrus ciparus, jo tur apakšā slēpjas daudz vairāk tehnoloģiju un nianšu, par ko mēs kā fotogrāfi, ikdienā bildējot, nedomājam.

Jāpiemin arī tas, ka ļoti atšķiras attēls starp telefona uzņemto RAW un JPEG attēlu. Telefona programmatūra tik ļoti apstrādā attēlu, ka iegūtais RAW izskatās pliekans un nekam nederīgs, uzreiz to salīdzinot ar telefona uzņemto JPEG. Tik lielu atšķirību spoguļkamerās un bezspoguļkamerās nekad neesmu ievērojis.

Vai joprojām uzskatu, ka telefons ir labākā fotokamera ikdienā un ceļojumos?

Jā! Un šo uzskatu šīs kāzas tikai un vienīgi pastiprina. Ja nav nepieciešams drukāt milzīgas fotogrāfijas, kuras jāatdod klientam, tad ļoti laba, uzsveru, ļoti laba ir telefona kamera. Tādēļ visiem, kuri dodas ceļojumos un neplāno vēlāk apstrādāt fotogrāfijas, iesaku iegādāties telefonu ar labu kameru un izmantot tikai to. Tādā veidā Jūs vairāk izbaudīsiet ne tikai ceļojumu, bet arī ikdienas mirkļus, jo lieliska kamera vienmēr būs Jums līdzās 😉

Visbeidzot vēlos pateikt paldies Jānim un Gundegai par lielisko kompāniju ceļā uz un no Ventspils.

Protams, paldies Kasparam un Montai par uzticēšanos, foršajām naktsmājām kā arī nākamās dienas pikniku un protams par jauniem draugiem.